Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Spośród szerokich alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie przyprawy

Polakom kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie jedzenie

Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. jedzonko Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, piada i liczne desery – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film