Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których dań.
Wino Rumunia
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić także z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem serwować ryby?
Stara zasada mówi, iż do ryb najlepiej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, że nie jest to sztywna norma. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.